Statistik

 

Antallet af bomber brugt ved bombardementet

 

 

 

Det er begrænset hvad der findes af oplysninger om hvor mange bomber, granater og congrevske raketter der blev brugt ved Københavns bombardement.

Kommandør Billes journalfører, premierløjtnant F. Grodtschilling, skrev mandag den 2. september:

Kl. 7½ om aftenen begyndte fjenden fra alle landbatterier at kaste med bomber og granater, ligeledes at udskyde ildpile [= congrevske raketter]. Når jeg sammenligner det antal bomber som vore pramme kastede i 5 timer den 31. august med det uophørlige bombardement i nat, tør jeg vel sige, at over 4000 bomber og granater faldt i Byen.

Det er i øvrigt det eneste sted i Billes Journal at Grodtschilling anvender 1. person.

 

Admiral Gambier skrev i sin journal onsdag den 2. september:

Many Rockets were thrown, and, in a short time, a considerable fire was seen in the town"

Umiddelbart virker det som om Gambier ligeledes omtaler de congrevske raketter både fordi han bruger ordet raketter (rockets) og fordi resultatet er ildebrande.

Men næste dag, tirsdag den 3. september, skrev han mere generelt ved at bruge ordet bomber (shells) :

[Gambier så igen Cathcart] and learned that near 2000 shells were last night thrown into the town.  

Og det er ikke sandsynligt at ordet "shells" betyder congrevske raketter. De skulle nemlig affyres fra særlige batterier, og de batterier englænderne havde bygget omkring København, var traditionelle. Bomber medfører også at ildebrande opstår. 

 

Men begge kilder omtaler de efterfølgende nætters bombardement som mindst lige så heftige, så det er rimeligt at antage at det samlede antal bomber var tre gange så stort som det var for den første nat. Forskellen på de to kilders oplysninger er imidlertid meget stor. Gambiers oplysning er dog den mest sandsynlige; han havde adgang til den eksakte information og ikke grund til bevidst at opgive et forkert antal. Når Grodtschilling angiver dobbelt så mange, skyldes det vel dels at han opholdt sig dér, hvor målet var, dels at det engelske materiel var kraftigere og bedre end de danske. 
Det har været den gængse opfattelse i mange år at englænderne i vid udstrækning anvendte det nye våben, de congrevske raketter. Det er imidlertid blevet tilbagevist i litteraturen om våben; der blev højst affyret 300 styk (Det britiske angreb og Københavns søforsvar 1807, side 19).

Foruden citatet ovenfor om ildpile omtales disse raketter i en rapport af Bille den 23.:

Jeg vil ikke undlade at bemærke, at de engelske...kastede med en slags raketter, som kun gør en poliseret [civiliseret] nation liden ære...

Gambier skriver ligeledes herom den 23.:

and some attempts were made to throw...Congreve’s Rockets, but the distance was too great to produce much effect from them.

Men kildematerialet omtaler i øvrigt ikke Congreve's raketter, fortidens napalmbomber. William Congreve's raket var nemlig fuld af fosfor som medførte at ilden ikke var til at slukke. Når den blev afskudt, dannede den en hale af ild efter sig. Det ses tydeligt på de forskellige malerier fra bombardementet, og blot 100 af disse raketter hver nat må have været en rædselsvækkende oplevelse.

 

 

Tilbage